Üdvözöljük óvodánk és bölcsödénk weboldalán!

Óvodai hírek

 

Óvodai hírek

Mikor visszagondoltam az előző számban megjelent beszámolómra, első gondolatom az volt, mennyi mindenről kell most írnom. Második gondolatom a kétség volt, vajon van-e aktualitásuk most a tavaly őszi híreknek? Mindezek után arra a megállapításra jutottam, hogy a megvalósított programok felsorolása magában valóban nem érne sokat. Viszont a sok-sok élmény, a gyerekek öröme és az ezt elősegítő felnőttek lelkesedése, mindenképpen megérdemli a figyelmet, mert minden programunk mögött én a csillogó gyermekszemeket és az őket körülvevő segítő kezeket látom. Ez pedig figyelemre méltó kell legyen, bármikor is írom róla a tudósítást. Csak remélni tudom, hogy majd az olvasók is így gondolják miután elolvasták ezt a visszatekintést.

Színház az óvodában

Az ősz folyamán kétszer léptek fel nálunk vendég előadók. A Furfangos paraván csoport „Egy szem” című bábdarabját és az eleven társulat „Mikulás manói” című előadását nézték meg a gyerekek.
Minden ilyen alkalom elbűvöli és magával ragadja az ovisokat főként akkor, ha az előadásba bevonják őket is a művészek. Megélhetik azt, hogy bár kicsik, de részt vehetnek valami különleges, nem hétköznapi dolog létrehozásában. Felnőttként is különlegesnek számít ezt átélni, a gyerekek számára pedig meghatározó élmény.

Hagyományaink   

Galiba hét, Márton nap

Ez a hét minden csoportban a libák jegyében zajlik. Megismertetjük a Márton naphoz kötődő néphagyományokat, libás népi játékokat játszunk, libás verseket tanulunk, mécseseket készítünk. Szent Márton történetén keresztül az elesettek, a szegények megsegítésének példáját mutatjuk meg a gyerekeknek. Márton keresését eljátsszuk az óvoda folyosóin, ahol mécsesekkel vonulva játékos feladatok sorát kell a kicsiknek teljesíteni ahhoz, hogy végül meglelhessék őt a libák között. Ennek szervezését, Hagyományőrző munkaközösségünk koordinálta. Márton legendáját Fabula színjátszó körünk és Néptánc tehetségműhelyünk előadásában láthatták a gyerekek.

Őszi bál

Megtartottuk hagyományosan jó hangulatú őszi bálunkat. A rendezvény a szervezésében óvodánk Szülői Munkaközösségének tagjai aktívan közreműködtek. Köszönjük mindenki segítségét, aki munkájával, tombola felajánlásával, a belépők megvásárlásával, a bálon való részvételével hozzájárult a rendezvény sikeréhez. A bevételt a gyerekek javára fordítjuk. 

Advent  

Advent a várakozás ideje. Mi bizony elmondhatjuk, hogy nem csendes visszavonultságban, hanem hogy igen tevékenyen töltöttük ezt az időszakot.

Kirándulás Nagykarácsonyba

Középső csoportosaink ellátogattak a magyarországi Mikulás házába, ahol találkoztak a Mikulással magával. Már ez is nagy élmény volt a gyerekeknek, de még ezen kívül a manók segítségével a játékgyárban ajándékot is készíthettek. Sőt még a rénszarvasok etetésében is segítettek! A hely igazi mesebeli hangulatot áraszt, aki ott járt, az biztosan nem kételkedik a Mikulás létezésében. Bár minden felnőtt átélhetné ezt az érzést! Talán több lenne a remény és a hit az álmaink megvalósulásában.   
A Süni Dráma Stúdió kirándulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása” elnevezésű pályázat támogatta, a Gyöngyvirág csoport részvételét a programban „Együtt a gyermekekért” alapítványunk segítette.

 

Mikulás az óvodában

Nagyon-nagyon vártuk már ezt a napot. Hagyományainkhoz híven minden kisgyermeknek sikerült kiállni a jóság próbáját, az oviban senki sem kapott virgácsot! És nem támadt a kicsik szívében attól sem kétely, hogy manapság már lépten nyomon Mikulásokba botlanak. Nem bizony, hiszen mindenki tudja: az igazi az óvodai Mikulás, mert valódi a szakálla.
A várakozást közös énekléssel, vers hallgatással töltöttük, majd a Fabula színjátszó kör előadásában az „Tündéri galiba” című mesejátékot látták a gyerekek. az előadásban Katica csoportosaink is felléptek. A Mikulást versekkel, dalokkal köszöntötték a csoportok. Ezután a gyerekek megkapták a jól megérdemelt ajándékcsomagokat.
Nagycsoportosaink meghívást kaptak az alsósok mikulás ünnepségére is. Ez a kedves gesztus is segíti a majdani iskolakezdést. Köszönjük.

Karácsony

Mikor már minden kisgyerek szíve megtelt jósággal és szeretettel, a karácsonyfa is gyönyörűen csillogott az aulában, az angyalkák úgy érezték itt az ideje, hogy ellátogassanak a seregélyesi óvodába. Biztosan hallották az óvónénik kórusát, a két nagycsoport gyönyörű műsorát, mert minden csoportnak hatalmas ajándékcsomagot tettek a fa alá. Ez a délelőtt az önfeledt örömé, a meghitt összetartozásé volt. Az ünnepi asztalokon gyertyák égtek, és úgy éreztük, hogy igazán tiszta szívvel várjuk a Karácsonyt.

Intézményünkben minden évben mi felnőttek is összegyűlünk, hogy egy meghitt, jó hangulatú este során megajándékozzuk egymást. A munkatársi karácsony hangulatát óvónői kórus és vers tette ünnepivé. A közös vacsora, beszélgetés, ajándékozás, közösségünk összetartozásának érzését gazdagította. A finom vacsorát a Humanitárius Kft. biztosította nekünk amit ezúton is szeretnénk megköszönni.

Munkatársi közösségünk mellett a szülők is nagylelkűen hozzájárultak ahhoz, hogy minden kisgyermeknek sok szép ajándék kerülhessen az otthoni fa alá. A Baptista Szeretetszolgálat által meghírdetett  „Cipősdoboz akció” keretében nagyon ajándék jött össze, amit továbbítottunk a gyűjtőpontokra.

 

Fellépéseink

Tágabb otthonunk, községünk adventi rendezvényein is részt vettünk. Katica csoportunk az adventi vásáron lépett fel nagy sikerrel, Csigabiga csoportunk pedig az „Élő ősz” nyugdíjas klub karácsonyán szerepelt.
Önkormányzatunk advent ünnepségén a Süni Dráma Stúdió mutatott be egy karácsonyi műsort, amit a Művelődési Ház színjátszóival együttműködve vittek színpadra.
A gyerekek így megélhették a szülőfalu közösséghez való tartozás érzését, valamint lehetőségünk nyílt tágabb környezetünkben is megismertetni az óvodánkban folyó tehetséggondozó munkánk eredményét.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                             Zölei Józsefné

  Ezúton szeretném megköszönni minden kedves támogatónknak aki, az Együtt a Gyermekekért Alapítványunk javára adója 1% -át felajánlotta.

A 2016 –os rendelkezési évben ez az összeg: 441.542 ft

A támogatást gyermekeink egészséges fejlődésének biztosítására, illetőleg ezen belül az úszásoktatás támogatására fordítjuk.

                                                                                                    Kosaras Istvánné

                                                                                                     intézményvezető

GALÉRIA