Üdvözöljük óvodánk és bölcsödénk weboldalán!

Hagyományőrző munkaközösség

Néphagyományőrző munkaközösség

éves terve

2016-2017-es tanév

 

-       A néphagyomány őrzése, megismertetése a gyermekekkel már régen szívügye az az óvodánk dolgozóinak.

-       Több évtizede építjük be mindennapjainkba a népi hagyományokat. Óvónőink az éves nevelési terv készítésénél, - életkornak megfelelően – építik be a tevékenységek sorába.

Arra törekszünk, hogy természetes anyagokat használjunk csoportszobáink berendezésénél, a dekorációknál és a kézműves tevékenységek során.

Folyamatosan gyűjtjük a természetes anyagokat a kézműves tevékenységekhez.

Kialakultak azok az ünnepek is, melyet nem csak a csoportban, hanem közösen ünnepel az egész óvoda.

Ezekre népi mondókákkal, versekkel, népmesével, dallal és népi körjátékokkal készülünk, ami szerepel a csoport tematikus tervében is.

Ebben az évben kiemelt feladatunk a beszédkészség fejlesztés. Ennek egyik legjobb lehetősége a népmese. Itt a szép magyar beszéd mellett a szófordulatokat ismerhetik meg a gyermekek. Érzelmi töltés pedig elmélyíti ezeket.

Népdal, népi gyermekdal, játékfűzések pedig a ritmusérzéküket, zenei emlékezetüket fejlesztik, és a néptáncot készítik elő.

-       A munkaközösségben minden óvónő tevékenyen részt vállal, hisz kiemelt ünnepeinkre csoportonként készülünk, de közösen ünnepelünk.

Az ünnepekre közösen díszítjük fel óvodánkat, és készítjük el a kellékeket.

 

Szüreti mulatság

            Október elején nagy mulatság van óvodánkban. Vendég óvodások érkeznek.

Erre egy őszi dekorációkészítő versenyt hirdetünk a szülőknek, melyek az aulánkat díszítjük. A verseny győztesét a vendég óvó nénik választják ki!

A Pillangó nagycsoport készül szüretre hívogató műsorral.

Szülők bevonásával szüreti lakomát készítünk, amit az udvaron közösen fogyasztunk el.

Szőlőt darálhatnak, préselhetnek a gyerekek, melyet a lakomához elfogyaszthatnak.

Közben szól a zene, táncolunk, népi „csősz” játékokat játszunk, ehhez szőlőkoszorút készítünk. Közben megérkeznek a lovaskocsik, mellyel körbe járjuk a falut.

Ebédre érünk vissza az óvodába.

Márton nap

Ez több napos ünneplés – Galiba napok – Szent Márton legendájával ismertetjük meg a gyerekeket, valamint az ehhez kapcsolódó népi hiedelmekkel, szokásokkal.

Tollak felhasználásával készítünk játékokat, de más termésekből, papírból, stb. is libuskákat. Márton napi lámpást minden csoportban készítenek, hisz ezzel keressük meg Mártont.

A csoportban is libás játékfűzéseket állítunk össze, énekelünk, mondókázunk, de a közös ünnepléskor a tehetségműhelyes nagycsoportosok is megörvendeztetnek bennünket egy műsorral.

A ELEVEN Társulat pedig egy népmesét ad elő a gyermekeknek.

 

Adventi készülődéskor

Óvodánk ünneplőbe öltözik. Ez az időszak az érzelmi nevelés szempontjából is nagyon fontos. Néphagyományokban bővelkedik. Az egymásra figyelés, a szeretet, örömszerzés időszaka ez.

Az ünnepi ráhangolódás mindig fontos az ember életében.

Első ilyen az András napi disznótor, melyre rigmusokat, dalokat, regöléseket tanítunk. Itt az is fontos, hogy adjuk annak is, akinek nincs. Jószívűség, felebaráti szeretet dominál.

 

Miklós püspök névnapja

Mikulás

A nagyobbaknak elmeséljük a legendát. Itt is az egymás iránti szeretetre, az ajándékot adni is öröm érzésre szeretnénk nevelni a gyerekeket.

Megérkezik hozzánk is az óvodába. Közösen készülünk rá. Az óvó nénik a Dráma munkaközösségben készülnek meglepetéssel a gyermekeknek.

 

Luca nap

Ezt a nagycsoportosok értik csak meg, mindig örömmel Lucáznak a kisebbeknek.

 

Karácsony ugyan vallásos ünnep, de nagyon sokrétű néphagyomány kapcsolódik hozzá: A bölcsőcske, a pásztorjátékok, a Szent Család járás. Hagyományos teendők a ház körül, hagyományos ételek, egészségmegőrző szokások. Az óvónők beállítottságuk és a korcsoportjuk szerint válogathatnak benne. Ami közös, az érzelmi nevelés.

Közösen ünnepeljük a karácsonyt, és várjuk az angyalkát.

A Katica nagycsoportosok is készülnek műsorral, és az óvó nénik is. A Dráma munkaközösség meglepetés előadást készít a gyermekeknek.

Közös verseléssel, énekkel várjuk, hogy megszólaljon a csengő, és az angyalka meghozza a csoportoknak az ajándékot.

 

Farsang

A farsangi néphagyományok nem óvodáskorú gyermekeknek valók, de mi is elbúcsúztatjuk a telet. Maskarába öltözünk, énekelünk, táncolunk.

Több napos vidámság közben vendégségben járunk más csoportoknál, közös verssel, dallal, zenéléssel kergetjük el a telet.

 

Húsvét

Ilyenkor a ruhákkal ismerkedünk, népi játékokat játszunk, kint is bent is. A lányok hímes tojást díszítenek, a fiúk verset tanulnak. Tavaszi játékfűzésekben népi tavaszhívogató, kiséző, libás játékokat tanítunk.

 

Ebben az évben is lesz egy új projektünk. A FÖLD napjára szeretnénk egy illatösvényt készíteni, közösen a Környezetvédelmi munkaközösséggel. Az illatok fontossága a népi gyógyászatban. A teákkal is szeretnénk megismertetni a gyerekeket.

A levendula, rozmaring, citromfű illata megnyugtat. A menta, rozmaring és a kakukkfű segíti a légzést.

A zsálya, kamilla is fontos az egészégség megőrzésében. Szeretnénk egy kis területen kialakítani fűszerkertet, amiben ezek a növények és még néhány megtalálható.

 

Szokás nálunk az iskolába készülő nagycsoportosok búcsúztatása. ilyenkor virágdíszbe öltözik óvodánk.

A kisebb csoportosok dallal, verssel készülnek, az óvoda dolgozói finom innivalóval, gyümölccsel, sütivel.

Az óvó nénik pedig búcsúztató mesével, dallal, verssel.

A nagyok ballagó énekkel járják be az óvodát.

Szeptember elsején pedig a nyolcadikosok jönnek értük, hogy átkísérjék őket az iskolába.

 

 

                                                                                                        Hekkel Lászlóné

Seregélyes, 2016. szeptember 20.